Dat diversiteit in het Twentse bedrijfsleven de regio veel gaat opleveren, daar zijn Paulien Brama en Suzan Veldhuis van Future of Twente van overtuigd. Dat er nog veel stappen te zetten zijn, staat voor hen vast. Paulien is een van de oprichters van Future of Twente, Suzan is sinds 1 januari 2024 voorzitter. Samen met bestuursleden Inge Reijmer en Irene Meekes zetten ze zich in voor genderdiversiteit in organisaties. Dat doen ze met organisaties zelf, maar ook door het empoweren van vrouwen.
“Vrouwen zijn de sleutel tot hun eigen succes"
We willen dat er daadwerkelijk meer vrouwen actief worden in mooie functies in het bedrijfsleven
- Future of Twente
Er is steeds meer aandacht voor diversiteit en inclusie, maar toch lopen we in Twente nog achter, vinden Suzan en Paulien. Het gevolg? Bedrijven missen kansen op betere prestaties, innovatie en welzijn.
Stimuleren van genderdiversiteit
Future of Twente - deels gefinancierd door Twente Board - laat zien dat het anders kan: door bewustwording te creëren bij bedrijven en een sterke community van ambitieuze vrouwen te bouwen. Suzan: “We zien over het algemeen dat organisaties wel streven naar meer diversiteit, maar dat het hen niet altijd lukt of dat ze niet weten hoe. Daar helpen wij bij; met kennis, tools en de kracht van een netwerk.” Suzan werkte achttien jaar bij Saxion als directeur van een aantal techniek-opleidingen en is sinds 1 juni 2024 directeur/bestuurder van welzijnsorganisatie Alifa. “Veel organisaties zijn nog erg masculien en er is veel stereotypering. Daar liggen nog zoveel kansen waar we organisaties bewust van willen maken.” Paulien, oprichter van Bureau Pi: “In Twente zoeken we naar talent. En dat terwijl veel vrouwen wel een stap willen maken, maar blijven steken. Ze zijn daarmee onbenut potentieel. We horen vaak dat directies en hr-managers wel vrouwen willen aannemen, maar ze niet kunnen vinden. Door een match te maken tussen hen en vrouwen en door ze te motiveren om diverse teams te bouwen, kunnen we hier stappen maken. Genderdiversiteit is de eerste stap en daarom maken wij dit bespreekbaar. Verbinding staat hierbij centraal en natuurlijk moedigen we organisaties aan om gedurfde keuzes te maken en die verandering in gang te zetten. Dat durven doen is de sleutel en die sleutel moeten organisaties én vrouwen gebruiken. Sterker nog, vrouwen zijn de sleutel tot hun eigen succes.”
Empoweren met events en het mentorprogramma
“Om meer diversiteit op de werkvloer te creëren, moet er iets gebeuren,” zegt Paulien. “Dat kan door het ‘empoweren’ van vrouwen die zich verder willen ontwikkelen, maar ook door het zichtbaar maken van Twentse bedrijven voor vrouwelijk talent en vice versa. We begonnen in 2022 met ons jaarlijkse Step Up Event, waar vrouwen zich kunnen laten inspireren en motiveren over diverse thema’s om hun carrière te boosten en hun netwerk uit te bouwen. Het succes van het Step Up Event inspireerde ons vervolgens tot het opzetten van een mentorprogramma, waarmee we vrouwen in Twente willen ondersteunen in hun carrière. We koppelen vrouwen met veel vlieguren, de mentoren, aan vrouwen die een bepaald ontwikkelvraagstuk hebben, de mentees.” Het mentorprogramma wordt twee keer per jaar opgestart en bestaat naast de momenten waarop iedereen aanwezig is uit minimaal vijf contactmomenten in dat halve jaar. “En we zitten vol met ambitie. Zo willen we de activiteiten voor de community verder uitbreiden, denken we aan een kennisbank op het gebied van gender-diversiteit en zien we nog veel meer mogelijkheden in partnerschappen met organisaties.”
Een bewezen succesformule
Op het Step Up Event kwamen tot nu toe honderdvijftig tot tweehonderd vrouwen af, een succes dus. “Er is veel behoefte bij vrouwen om bezig te zijn met hun eigen ontwikkeling,” aldus Suzan. “We weten uit onderzoeken en van andere initiatieven dat mentoring en rolmodellen helpen bij het empoweren van vrouwen in hun loopbaan. Maar mooi om dit ook te zien bij onze activiteiten. Zo zijn er meerdere mentees die, dankzij inzichten die ze met hun mentor opdeden, doorstroomden naar een nieuwe functie. Of mentees die besloten hun eigen bedrijf te starten.” Paulien: “Als bestuur hebben we zelf met het mentor-programma meegedaan, dus we weten uit ervaring wat je eruit kunt halen. Gaaf om te zien dat dat ook voor anderen geldt.” Suzan: “Wat ik vrouwen altijd meegeef is om je geen rol aan te meten, ga je niet als een man gedragen maar blijf authentiek. En dat doen wij met Future of Twente ook. Niet alleen wij, maar ook alle vrouwen die deelnemen. En dat blijkt onze kracht.”
De sleutel zit in de community
Het succes van het Step Up Event en het mentorprogramma vraagt om het uitbouwen hiervan. “Er is veel vraag naar een structureel netwerk,” zegt Suzan. “We bouwen daarom aan een community voor vrouwen uit de regio. Deze community heeft een eigen thema-gericht programma, bestaande uit bijvoorbeeld inspiratiesessies en bedrijfsbezoeken. Die bezoeken zijn belangrijk, omdat we verbinding willen maken en ons streven naar genderdiversiteit willen uitdragen.” Paulien: “Bottom line is dat we willen dat er daadwerkelijk meer vrouwen actief worden in mooie functies in het bedrijfsleven, dat ze ook echt stappen gaan zetten. We hopen dan ook dat we de komende jaren blijven groeien en dat vrouwen en organisaties ons steeds beter weten te vinden.”

Twentse Zakenvrouwen
Dit artikel is geschreven door Twentse zakenvrouwen en is verschenen in het magazine van 2024.